Besparelser ved belysning

 

Belysning og nye lyskilder

 

- Hvad skal du være opmærksom på?

Farvetemperatur:

Alle lyskilder har en farvetemperatur, som er et mål for, hvor varmt eller koldt lyset ser ud. Den måles i Kelvin og er forkortet med K. En lyskilde med en høj farvetemperatur givet et koldt lys, hvor en lyskilde med lav farvetemperatur giver et varmt lys. En farvetemperatur på 2.700-2.900 K svarer til de traditionelle glødepærer  og lyskilder med en farvetemperatur over 4.000 K har et noget koldere lys, der nærmest kan virke blåligt.

Ra værdi:

Ra værdien benævner lyskildens CRI (Colour Rendering Index) eller på dansk, evnen til at gengive farverne. CRI måles på en skale fra 0-100 hvor en værdi så tæt på 100 er det bedste. Solen har fx en Ra værdi på 100. De nu forbudte glødepærer havde en Ra værdi på mellem 97 og 99 og en A-pære har en Ra værdi typisk mellem 80-85. Kommer Ra værdien ned på omkring 50 vil lyset næste kunne ødelægge farverne fuldstændigt, og det vil være noget kedeligt lys. De billigste lyskilder har ofte en forholdsvist lav Ra værdi og dermed et lys som måske ikke egner sig til brug over køkkenbordet eller andre steder, hvor man gerne vil have lidt “lækkert lys”.

Lumen:

Lumen er værdien for hvor meget lys, der rent faktisk kommer ud af lyskilden. Helt simpelt kan man sammenligne to lyskilder ved at se, hvilken af de to lyskilder der har den største værdi. Den med størst værdi er den pærer som giver mest lys. 

Hvad skal du kigge efter?

Sammenfattet kan man sige, at du skal kigge efter den LED, som har en lav farvetemperatur, en høj Ra værdi og et så højt et antal lumen som muligt. 

Hvis du skal erstatte en 10W stifthalogen med en LED skal du gå efter en LED med ca. 130 Lumen. Skal du erstatte en 40W glødepære med en LED skal du gå efter en LED med ca. 400 Lumen.

Såfremt du skal erstatte en fx. 35 W spot halogen, bliver det straks sværere, da lysmængderne sjældent er sammenlignelige på grund af pærens spredningsvinkel. Du bliver i de fleste tilfælde nød til at prøve dig frem, men start evt med en LED på ca. 6 Watt.

 
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret med seneste nyheder og aktuelle tilbud
 
 

Vigtig information til dig!

Sammen er vi stærkere for dig...

Sammen er vi stærkere for dig...

RAH Elhandel A/S og MES Elhandel A/S

fusioner til gavn for dig

Læs mere