Elvarme og Varmepumpe

 

Læs om afgiftsnedsættelse på din elvarme

Hvis din helårsbolig har elvarme eller varmepumpe som primær opvarmning i form af elradiator, jordvarmeanlæg og luft tiil luftvarmepumpe, kan du søge om at få afgiftsnedsættelse. Du vil kunne få afgiftsnedsættelse for de kWh, du bruger udover de første 4000 kWh om året. 

Nedsættelsen gælder også for sommerhuse, men kun hvis du har fået en tidsbegrænset dispensation til at benytte sommerhuset som helårsbolig.

Den afgiftsnedsættelse du kan få,  reguleres i takt med de almindelige afgiftsændringer.

Hvordan får jeg afgiftsnedsættelse?

For at få afgiftsnedsættelse, skal du sikre dig at dit BBR register er registreret rigtigt. Der skal stå, at du benytter elvarme som den primære opvarmnings form. Hvis det ikke er tilfældet, skal du kontakte MES Elhandel A/S, så du kan få udfyldt nedenstående elvarmeskema.

Når skemaet er udfyldt, skal du sende det til din kommune, så de kan underskrive og rette dine BBR oplysninger. Derefter skal skemaet med kommunens underskrift sendes til MES Elhandel A/S sammen med dit BBR.

Skema til afgiftsnedsættelse

OBS: Vi skal gøre opmærksom på, at det er din pligt at melde ændringer i din opvarmnings form til MES Elhandel A/S. 

Hvad koster elvarme om året?

Når man har elvarme, dækker det årlige elforbrug både el til husholdningen, el til varmt vand og ikke mindst el til opvarmning af din bolig. Hvor meget el du bruger om året afhænger således af dit elforbrug til hver enkelt af de nævnte faktorer. Normalt sætter man 1000 kWh af per person i boligen til husholdningens ellforbrug. Hvor meget du bruger af el per m2 til opvarmning afhænger af, hvor godt din bolig er isoleret.

Du kan se gennemsnitsforbruget per m2 om året i nedenstående skema:

Bolig opført efter Elforbrug per m2

1940

Cirka 140 kWh

1960

Cirka 120 kWh

1980

Cirka 85 kWh

2000

Cirka 65 kWh

I hus med elbaseret gulvvarme

100 - 140 kWh

I lejlighed

60 - 100 kWh

Tallene forudsætter, at der ikke suppleres med brændeovn

Gennemsnitsforbruget for en familie på fire personer i et hus på 140 m2:

Husholdning  4.700 kWh
Varmt brugsvand 3.400 kWh
Opvarmning  11.900 kWh, svarende til 85 kWh per m2
Samlet årligt elforbrug Cirka 20.000 kWh

* Energiforbrug til dit forbrug af varmt vand er i gennemsnit 850 kWh per person om året

Hvorfor vælge elvarme?

I dag er el grøn energi. Over 50% af den el der leveres til de danske hjem kommer fra vedvarende energikilder. Man kan derfor med ro i sindet vælge f.eks. en varmepumpe eller jordvarme som opvarmningsform. Rent økonomisk er både jordvarme og luft til luft varmepumpe desuden en god forretning. 

Hvis du har et oliefyr, kan du lige nu med fordel udskifte det til en varmepumpe. Staten har således indledt en kampagne, hvor de giver støtte til dem, der ønsker at skifte oliefyr til varmepumpe. 

Sådan får du en billigere elregning trods elvarme

  • Det vil være en fordel, hvis du supplerer din elvarme med en anden varmekilde. Et forslag kan være luft til luft varmepumpe, som giver op til 5,4 gange så meget varme per Kwh end en elradiator. Dermed kan dine varmeudgifter reduceres med cirka 50%
  • Få solceller eller en lille husstandsmølle, som kan producerer en del af den el, du forbruger.
  • Såfremt du bibeholder dine elradiatorer, anbefaler vi, at du installerer elektroniske termostater i stedet for de mekaniske. De 
    elektroniske termostater er mere præcise og kan på denne måde reducere elforbruget med op til 10 procent.